Kutatók több száz millió Facebook felhasználói adatot találtak publikus szervereken. Az UpGuard biztonsági cég kutatói szerint a harmadik felek által össze gyűjtött adatokat tették közé publikus szervereken.

A kutatók közleménye szerint a Cultura Colectiva Mexikói székhelyű digitális médiatársaság több, mint 540 millió adatot hagyott hátra, megjegyzéseket, reakciókat, fiókneveket és jelszavakat, ezeket az adatokat az Amazon S3 szerverein jelszó nélkül tárolták, így bárki hozzá férhetett az adatokhoz.

Az UpGuard szerint egyik cég sem válaszolt az adatok eltávolítására irányuló kérésekre. A Facebook kapcsolatba lépett az Amazon-nal, hogy az adatokat levehessék a szerverekről. ” A Facebook szabályai tiltják a Facebook adatok nyilvános adatbázisban való tárolását” – mondta a Facebook szóvivője.

A Facebook jelenleg vizsgálja, hogy visszaéltek-e az adatokkal, de erre eddig nincs bizonyíték. A Facebook-nak ugyan így volt egy nagyobb “bakija” még 2018-ban. Több, mint 87 millió Facebook felhasználó adatai segítségével segítették a politikusok profiljainak építését, mint pl: Ted Cruz és később Donald Trump, ezzel megkönnyítve az elnökválasztási kapmányaikat.

A botrány után a Facebook egy “bug bounty” nevezetű programot vezetett be, ezzel fedezve a harmadik féltől származó alkalmazásokat és szolgáltatásokat amik publikussá tették a Facebook felhasználói adatokat.

Chris Vickery, az UpGuard cyber biztosítási kutatás igazgatója elmondta, hogy “A felhasználóktól gyűjtött személyes adatok tárolása felelősség”. – Minél több az adat, annál nagyobb a felelősség.

Forrás: TechCrunch