A Google hirdetés a legtöbb ember számára a Google keresőben, egy adott keresés után megjelenő, megjelölt találatokat jelenti. A Google fizetett találatok jelennek meg a lista elején (jelen állás szerint 4 db), ezután következnek a természetes (organikus) találatok.

A jelzett találatok a Google hirdetések. Ez a fajta Google hirdetés a legáltalánosabban ismert, ez az úgynevezett keresőhirdetés.

De mennyibe kerül egy ilyen fajta hirdetés a Google-én?

Ez változó lehet, de mondjuk számoljunk 30 ezer forinttal egy kampányra, amit egy hónapig futtatunk. Arra átlagosan körülbelül 10-15 kattintást kapunk minden nap, így megközelítőleg kifizettünk egy hónapra 30 ezret 300-450 kattintásért. 

A 300-450 kattintás, annyira nem is rossz, ha úgy nézzük, viszont a hirdetésekre állandóan költeni kell és nem feltétlenül lesz potenciális ügyfél a kattintásokból.

 

Beszéljünk most viszont a kereső optimalizálásról, az Off Page SEO-ról illetve az ON Page SEO-ról.

De mi is az a Off Page, illetve On Page SEO?

Off Page SEO-ról, akkor beszélünk, amikor más weboldalakról külső linkek linkelnek a mi weboldalunkra. Ez akkor jó, ha minél több oldal linkel/mutat rá a saját weboldalunkra, ezáltal a Google tudni fogja, hogy a weboldaladon olyan tartalmak találhatóak, amik értékesek lehetnek a keresők számára, így a weboldalunk jobb helyezést érhet el a Google találatok között. Link, ami a weboldalunkra linkel nem mindegy, hogy milyen a minősége, tehát nem feltétlenül jó az, ha a mennyiségre megyünk.

Az Off Page SEO-val ellentétben az On Page SEO a weboldalon belüli SEO (keresőmotor) optimalizálását jelent, ez több dolgot is magában takar. A Google nem csak a weboldalra mutató linkeket figyeli, hanem azt is, hogy maga a weboldal mennyire optimalizált, mennyire felel meg a Google elvárásainak.

Az On Page SEO-ba az alábbi dolgok tartoznak bele (néhány példa):

– Weboldal betöltési sebességének optimalizálása

– H1 tag címek, meta tagek alkalmazása

– HTTPS (biztonságos) kapcsolat alkalmazása

– Szerver oldali scriptek optimalizálása, tömörítése

Off Page SEO és On Page SEO kombinálásával elég jó eredményeket lehet elérni, viszont maga ez a folyamat elég idő igényes (új weboldalaknál akár több hónapot vehet igénybe), illetve az elején költségesebb is lehet, mint egy Google hirdetés.

Személy szerint, én a SEO optimalizálást jobban preferálom, hiszen ha sikerül egy jó helyezést elérni egy kulcs szóra onnantól kezdve pénz befektetés nélkül jönni fognak a potenciális ügyfelek a Google hirdetéssel szemben.